Hi there! Have questions about your homework? At Brainly, there are 60 million students who want to help each other learn. Questions are usually answered in less than 10 minutes. Try it for yourself by posting a question! :D

Hi there! Have questions about your homework? At Brainly, there are 60 million students who want to help each other learn. Questions are usually answered in less than 10 minutes. Try it for yourself by posting a question! :D

A shopkeeper earns a profit of rs 6 by selling 1 notebook and incurs a loss of rs 4 by selling a pen from his old stock.

In a particular week he suffered a loss of rs100 if he sold 30 notebooks then how many pen did he sell? In the next week he earns neither profit nor does he incur any loss. If he sold 40 notebooks then how many pens did he sell?

PROFIT BY SELLING ONE NOTEBOOK = RS.6 LOSS MADE BY SELLING ONE PEN = RS 4 PROFIT MADE BY SELLING 30 NOTEBOOKS = RS 180 LOSS SUFFERED = RS 100 LOSS MADE BY SELLING PENS = 180-100 =RS 80 THEREFORE,NUMBER OF PENS SOLD = 80/4=20 PENS(ANSWER) NO. OF NOTEBOOKS SOLD IN THE NEXT WEEK = 40 PROFIT MADE = 40*6 = RS 240 IT IS GIVEN THAT NO LOSS OR GAIN HAS BEEN MADE SO, NO. OF PENS SOLD = 240/4 = 60 PENS(ANSWER)

Profit by selling 1 notebook=Rs6 loss by selling 1 pen=Rs4 Total loss on the first week =Rs100 30 notebooks are sold profit made=Rs30*6=Rs180 loss suffered by selling pens=Rs(180-100)=Rs80 No. of pens sold in that week=80/4=20 pens No. of note books sold in the next week=40 profit made=Rs40*6=240 As no profit made nor suffered from loss,so No.of pens sold are=240/4=60 pens were sold

The required ans is in the first week he sold 20 pens whereas in the next week he sold 60 pens.