एक पहेली सुलझाओ... Note dis point सबको एक ही मोका..... एक दुकान में 1 रुपये की 3 चॉकलेट मिलती है, और चॉकलेट के तीनो कवर वापस देने पर वो 1 चॉकलेट फ्री देता है तो बताओ कि 45 रुपये में कितनी चॉकलेट आयेगी

2

Answers

2015-10-16T00:22:07+05:30
Total chocolates will be:
45*3 = 135
135/3 = 45
45/3 = 15
15/3 = 5
5/3 = 1

total = 135+45+15+5+1 = 201
0
2015-10-16T12:13:03+05:30
With 45 rupees, you will get = 45×3 = 135 chocolate and 135 wrapper
And with 135 wrappers, you will get = 135/3 = 45 chocolates 45 wrapper
with 45 wrappers, you will get = 45 ÷ 3 = 15 chocolates 15 wrapper
with 15 wrappers, you will get = 15 ÷ 3 = 5 chocolates 5 wrapper

Use 3 wrappers to get 1 chocolate and 1 wrapper. Add it to rest two wrappers. So you have now 3 wrappers and you can get 1 more chocolate.

You have 1 more wrapper left.

So total chocolates = 135+45+15+5+1+1 = 202 chocolates and you have 1 wrapper too
1 5 1