Hi there! Have questions about your homework? At Brainly, there are 60 million students who want to help each other learn. Questions are usually answered in less than 10 minutes. Try it for yourself by posting a question! :D

Hi there! Have questions about your homework? At Brainly, there are 60 million students who want to help each other learn. Questions are usually answered in less than 10 minutes. Try it for yourself by posting a question! :D

Roshan Bought 150 hens for Rs.1200 and sold 20% of these at gain of 5% at what gain percent must he sell the remaining hence so as to gain 20% in whole

He bought 150 hens for 1200,i.e. each for rs8 by condition, he sold 20% of his hen i.e. 30 costing 240 at the gain of 5% means 240+12 = rs 252 Now remaining hen = 120 target gain is 20% on 1200 means 1440 now he has to sell 120 hen in order to earn 1440 in total 252 he has already earned so now he'll have to sell 120 hen for 1188

Certified answers contain reliable, trustworthy information vouched for by a hand-picked team of experts. Brainly has millions of high quality answers, all of them carefully moderated by our most trusted community members, but certified answers are the finest of the finest.

20% gain in whole, gain = 20% of 1200 =(20/100) ×1200 =240 SP = 1200 +240 = 1440 CP of 150 hens = 1200 CP of 1 hen = 1200/150 =8 CP of 30 hens = 30×8 = 240 5% of 240 =12 20% hens is sold in 5% gain means 30 hens sold in (240+12) =252 now. he should the 150 hens in 1440 so, SP of rest 80% hens = (1440- 252) = Rs 1180