Ramesh travels 760 km to his home, partly by train and partly by car. He takes 8 hours if he travels 160 km by train and the rest by car. He takes 12 minutes more if he travels 240 km by train and the rest by car. Find the speeds of the train and car separately.

2
our answers r different u should know..........

Answers

2014-10-07T12:42:54+05:30
SPEED OF THE TRAIN
 Speed = distance/time=160km/8hrs= 20km/hr

SPEED OF THE CAR
 Speed =distance/time=240km/12min= 20km/min
0
do you agree with my answer
no.
is lipimishra's answer correct
may be
i hve edited 2 times
  • Brainly User
2014-10-07T12:58:10+05:30
Let the speed of train = x km/hr and speed of car= y km/hr
Case 1
Distance travelled by train = 160 Km
Distance travelled by car = 760-160 = 600
kmTime taken by train =  160/x hr
Time taken by car = 600/y hr
Total time taken = 160/x+600/y hr160/x+600/y = 8 --------------- Equation 1
Case 2
Distance travelled by train = 240 Km
Distance travelled by car = 760-240 = 520 km
Time taken by train =  240/x hr
Time taken by car = 520/y hr
Total time taken = 240/x+520/y hr 240/x+520/y  = 8+12/60      (12 minutes=12/60 hr)
240/x+520/y = 41/5 ---------------  Equation 2
Multiply equation 1 by 3 and equation 2 by 2 and subtract equation 2 from equation 1
1800/y-1040/y = 24-82/5
760/y = 38/5
y = (760X5)/38
= 100
Putting y = 100 in equation 1
160/x+600/100 = 8
x = 80
Speed of Car = 100 km/hr
Speed of train = 80 km/hr
3 4 3
plzzzzz mark as best!!!!!!
if u found it useful