# Please its urgent.. A sum of money amounts to Rs. 9800 after 5 years and Rs. 12005 after 8 years at the same rate of simple interest. The rate of interest per annum is: A. 5% B. 8% C. 12% D. 15%

2
by Arundhuti

2015-05-02T18:07:14+05:30
Amount after 8 years=Rs.12005
Amount after 5 years=Rs.9800
Since amount after 8 years is P+(I for 8 years) and Amount after 5 years is P+(I for 5) years,
Therefore
Interest after 3 years:(Rs.12005-9800)
=Rs.2205
Interest after 1 year=Rs.2205/3=Rs.735
Interest after 5 year=Rs.735*5=Rs.3675.
Principal after 5 years=A-I=Rs.9800-Rs.3675=Rs.6125
So we get the information:
Principal=Rs.6125
Time=5 years
Interest=Rs.3675
Rate=100*SI/(P*T)
=100*3675/(6125*5)
=12
Therefore, rate of interest=12%
Ans:The rate of interest is 12% (c).
2015-05-02T18:09:20+05:30

### This Is a Certified Answer

Certified answers contain reliable, trustworthy information vouched for by a hand-picked team of experts. Brainly has millions of high quality answers, all of them carefully moderated by our most trusted community members, but certified answers are the finest of the finest.
Principal = P
Sum = P + P r t  = P ( 1 + r * 5)  = Rs  9, 800

Sum = P ( 1 + r 8 ) = Rs 12, 005

(1 + 8 r) / ( 1 + 5 r) = 12, 005 / 9, 800

9 800 ( 1 + 8 r) = 12, 005 ( 1 + 5 r)

9 800 +  8 * 9800 r =  12, 005 + 12, 005 * 5 * r

78, 400  r  - 60, 025 r  = 12, 005 - 9, 800
18, 375  r  =  2, 205
r = 2205/ 18375  =   441 / 3675    = 147 / 1225  = 21 / 175  = 3 / 25
r = 0.12    or  12%

Sum is P+Prt/100 right?
i called r/100 as r.
so 0.12 = rate / 100 => rate = 12%