# A sum of money amounts to Rs. 9800 after 5 years and Rs. 12005 after 8 years at the same rate of simple interest. The rate of interest per annum is

1
by Soni12

Log in to add a comment

by Soni12

Log in to add a comment

A₂ = ₹12005 T₂ = 8 yrs

Therefore, SI for 3 yrs = 12005 - 9800 = ₹2205

Therefore, SI for 1 yr = = ₹735

SI₁ (for 5 yrs)= 735 × 5 = ₹3675

P = A₁ - SI₁ = 9800 - 3675 = ₹6125

Therefore, R p.a. = 100 × SI₁ / P × T₁ = 100 × 3675 / 6125 × 5 =