# A shopkeeper purchased 200 bulb for rs.10 each. However 5 bulbs were fused and had to be thrown away. The remaining were sold at rs. 12 each. Find the gain or loss?

2
by allauddin
Thanks for marking it as the Best

2014-07-11T12:49:54+05:30

### This Is a Certified Answer

Certified answers contain reliable, trustworthy information vouched for by a hand-picked team of experts. Brainly has millions of high quality answers, all of them carefully moderated by our most trusted community members, but certified answers are the finest of the finest.
Cost Price of 200 bulbs=Rs 10
Cost Price of 1 bulb=Rs(200×10)=Rs 2000
Number of bulbs fused =5
Number of bulbs remaining=(200-5)=195
Selling Price of 1 bulb=12
Selling Price of 195 bulbs=Rs(195×12)=Rs 2340

Since S.P.>C.P. ,so GAIN

Gain=(S.P.-C.P.)
=Rs(2340-2000)=Rs 340

What do you mean by this? Cost Price of 1 bulb=Rs(200×10)=Rs 2000
Cos price of 1 bulb is given in the question as Rs 10
opps sorry.. i wish i could edit it... its my mistake .. It should have been 200 bulbs
2014-07-11T12:51:14+05:30
200 bulbs were bought at Rs 10 each
Cost price = 200 X 10 = Rs 2000
5 bulbs were thrown away.
No. of bulbs remaining = 200 - 5 = 195
195 bulbs were sold at Rs 12 each.
Selling price = 195 X 12 = Rs 2340

As the selling price is more than cost price, he get profit.

Profit = Selling price - cost price = 2340 - 2000 = Rs 340