# Vinnie bought 50kg tomotoes.5kg are found rottonand she throw themaway.she sold the remaining and charged for 4kg as much as she paid for 5kg.find her gain or loss percent

2
by sivareiek

2016-03-18T14:30:34+05:30
Let Vinnie bought 50 kg tomatoes at the rate of
x rupees/kg.
so that total cost price(c.s) = 50x rupees
Among 50 kg of tomatoes 5kg tomatoes were useless. she threw away them.
Now remaining amount = 45 kg.
let,
sell price(s.p) = y rupees/ kg.
total sell price = 45y
a/q
s.p of 4 kg tomatoes = c.p of 5 kg tomatoes
or, 4y = 5x
or, y = 5x/4 ---------Eqn(i)

profit(G) = total sell price - total cost price
or, G = s.p - c.p
G = 45y - 50x
from Eqn(i)
G = 45*5x/4 - 50x
or, G = 225x/4 - 50x
or, G = (225x - 200x)/4
or, G = 25x/4
hence,
G % = (G × 100) ÷ (c.p)
G % = (25x×100)/4*50x
G % = 25/2 = 12.5 %

2016-03-18T16:01:00+05:30
Assume that Vinnie paid x for 5kg and she spent 50/10x=10x After the threw away some tamato s its remained 50-5=45kg 45/4x=11,25x thus,the gain 11,25x/10×100%=12,5% Vinnie gained 12.5%