# A man travels 370 km, partly by train and partly by car.If he covers 250 km by train and the rest by car, it takes him 4 hours, but if he travels 130km by train and the rest by car he takes 18 min. longer. Find the speed of the train and car.BEST ENTRIES WILL BE GIVEN 'BRAINLIEST ANSWER' TITLE.

2
it is not a nice thing to say that : last line about brainliest answer. let users answer to the extent they can
I thought that if i wanted this Q. to be answered fast then attracting the users to answer this for points would be convenient.

2014-09-12T19:41:58+05:30

### This Is a Certified Answer

Certified answers contain reliable, trustworthy information vouched for by a hand-picked team of experts. Brainly has millions of high quality answers, all of them carefully moderated by our most trusted community members, but certified answers are the finest of the finest.
Let the speed of the car be C kmph
Let the speed of the train be T kmph

4 hours = 250 km / T kmph + (370 - 250) km / C kmph

4 = 250/T + 120/C  -- equation 1

4 hrs 18 minutes = 130 km / T kmph + (370 - 130)km / C kmph
258/60 = 4.3 = 130 / T + 240 / C      --- equation 2

Multiply equation 1 by 2 and subtract equation 2 from it.

8 - 4.3 = 500/T - 130/T + 240/C - 240/C

3.7 = 370 / T

T = 370/3.7 = 100 kmph

Substitute the value of T in equation 1 to get,

4 = 250/T + 120/C  -- equation 1
4 = 250/100 + 120/C
4 - 2.5 = 120/C

C = 120/1.5 = 80 kmph

The train runs at 100 kmph and the car runs at 80 kmph

thanx n u r welcom
• Brainly User
2014-09-12T20:28:57+05:30
In the first case,let train and car travel 250 kms  and 120 kms in time t hrs and (4-t) hrs respectively.

In second case, train and car travel 130 kms and 240 kms in time (130/250)t hrs and (240/120)(4-t) hrs , i.e., in time (13/25)t hrs and 2x(4-t) hrs respectively as time taken is directly proportional to distance when speed remains the same.

Total time in second case is 4hrs18min or (43/10 hrs,
hence (13/25)xt + 2x(4-t) = 43/10
This gives t = 2.5 hrs (Verify yourself).
Hence speed of train and car is 100 km/h and 80 km/h respectively.(calculate from above data of distance traveled by train and car).
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Request: This forum is for helping those who actually need help. Do not make this a testing ground. Everybody here is humbly and willingly helping without looking for rewards.
So please, post only those questions which you really do not understand.
you may also post a solution you have for a question but do not understand certain step or steps in the  solution.
I really do not know the solution.
It is fine, dear. If any doubt or confusion of any type, it may be cleared by posting here.