# A retailer buys shirts from a manufacturer at the rate of Rs. 175 per shirt and markedthem at Rs. 250 each. He allows some discount and earns a profit of 28% on the costprice. What percent discount does he allow to his customers?

2
by nandhinimouli

2014-09-23T20:16:40+05:30
Sale price Rs.250
cost price = Rs.175
profit = Rs.250-175 = 75
Total percentage of profit = profit/cost price X 100
= 75/175 X 100  He gets 42.85% profit if he sell the shirt for Rs.250/-
But he is offering discount and and making only 28% profit on the cost
so
For Rs.100/- - profit % is 28
for Rs.175 - ?
= Rs.49

So the selling price is Rs.175+49 = Rs.224/-

Actual selling price is 250
after discount it is 224

balance amount is Rs.250-224 =26

for Rs.250 discount is Rs.26
for Rs.100 how much

100X26/250 = 10.4%

he gave discount of 10.4% on 250/- and sold it for Rs.224/- and earned a profit of 28% on cost price.
the answer is not a copy. he did it in a different way.
Comment has been deleted
2014-09-23T21:20:37+05:30
Cp for the retailer=175
mp=250
he earns a profit. of 28%
so sp=1.28*175=224
he gives a discount of =26
d%=26/250*100=10.4%

thhnx:)
good