# Sundaram buys 40kg of wheat at rupes 6.25 per kg and 30kg of wheat at rupes 7per kg at what rate per jg should he sell the mixture to gain 5% on the whole.

2
by akankshasharma1

2014-10-19T23:23:29+05:30

### This Is a Certified Answer

Certified answers contain reliable, trustworthy information vouched for by a hand-picked team of experts. Brainly has millions of high quality answers, all of them carefully moderated by our most trusted community members, but certified answers are the finest of the finest.
40kg wheat at Rs.6.25 per kg
cost = 40×6.25 = Rs. 250
30kg wheat at Rs. 7 per kg
cost = 30×7 = Rs. 210
Total cost price = 250+210 = Rs. 460

5% of Rs. 460 = 460×(5/100) = Rs.23
for 5% profit on whole, total selling price = 460+23 = Rs. 483
total wheat = 40+30 = 70kg

Selling rate = Rs. 483/70 = Rs. 6.90 per kg
He should sell at Rs. 6.90 per kg wheat
2014-10-19T23:28:17+05:30
At 6.25 per kg he should sell the remaining wheat that is 10kg at 6.25 = 62.5 rs By selling 30 kg wheat he get 210 rs + 62.5 = 262.5 Which is equal ,as cost price of 40kg wheat at 6.25 = 250 rs for gaining 5% selling price must be eqaul to 262.5