Q 1: A shopkeeper allows his customers 10% off on the marked price of goods ans still gets a profit of 25%. What is the actual cost to him on an article
marked rs. 250
Q 2: If a shopkeeper marks the price of goods 50% more than their C.P and allows a discount of 40%. What is his gain or loss percent?
Q 3: A trader allows two successive discounts of 10% and 5%. If the M.P of an article is rs.300, find his net S.P.
Q 4: Which offer as better , two successive discounts of 10% and 8% or a single discount of 18%.
Q 5 : A scooter dealer allows a discount of 16% on the marked price.However . he still makes a profit of 20% on the C.P . Find the profit percent he would have made, had he sold the scooter at the M.P.

please do help me frnds its urgent and is to br submitted by tomorrow itself. and plzz show the procedure

2

Answers

The Brainliest Answer!
2015-01-18T15:44:51+05:30
Mp= marked price
sp= selling price
cp=cost price
p= profit
 loss= loss
p%=profit %
discont= d
etc shortfoms in following sums.
2 ans) let us take cp as 100 rs, then
 the profit=50/100 x 100 = 50
then mp = cp+ p= 100+ 50= 150
discount =40/100 x 150 = 60 rs
sp= mp - discount = 150-60= 90
loss= cp-sp = 100-90 = 10
loss %= loss/cpx100= 10/100x 100 = 10%
3 ans)d=10/100 x 300 = 30
sp= 300- 30= 270
d = 5/100 x 270 = 13.5
sp= 270- 13.5 = 256.5 rs

3 3 3
pick as bst ans and rate it ..... :)
are you there?
obviously i will
4th ans is giving a discount of 18%. and i am not getting 5th answer so sorry.......:(
ok but 4th one ka procedure send karo
2015-01-18T20:32:35+05:30

This Is a Certified Answer

×
Certified answers contain reliable, trustworthy information vouched for by a hand-picked team of experts. Brainly has millions of high quality answers, all of them carefully moderated by our most trusted community members, but certified answers are the finest of the finest.
1.  MP = 250    SP = MP * (100-10)/100 = 225
     SP = CP ( 100 + profit%) / 100
     CP = 225 * 100 / 125 =  ....

2. MP = CP * (100+50)/100 = 3 /2 * CP
   SP = (3/2 CP) * (100 - 40)/100 = 9 CP /100
   Loss = (SP - CP)/CP * 100 = 10%

3. 
  successive discount of x% and y% means a total discount = (x + y - (xy/100) )%
  Or,    the SP = MP * (100-x)/100 * (100 - y) /100

     SP = 300 (100-10)/100 * (100 - 5)/100 = 27 * 95 /10

4.  net discount of two successive disocunts -   10 + 8 - (10*8/100) = 17.2 %
   single offer of 18% is better

5.    SP = MP (100 - 16)/100 = 0.84 MP
     SP =  CP ( 100 + 20)/100 = 0.84 MP
         CP = 84/120 * MP
     MP = 120/84 * CP
     Profit if sold at MP :  [ 120/84*CP -  CP ] / CP * 100
           = 3600 / 84 %

1 5 1
the same thing profit nd loss
the previous questions
plzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz its a request
click on thank you link.
bye